“AVRUPA ATIK AZALTIM HAFTASI” HAKKINDA

Blog Yazısı

Avrupa Atık Azaltım Haftası (European Week for Waste Reduction – EWWR), Avrupa’da atık önleme konusunda farkındalık yaratmaya yönelik günümüzdeki en büyük kampanyadır. Bu kampanya kapsamında, 33 ülkede, atık azaltımı konusunda farkındalık yaratabilmek için gönüllü katılımcılar – vatandaşlar, okullar, işletmeler, sivil toplum kuruluşları, dernekler – bir araya gelip birçok farklı organizasyonu gerçekleştirmektedir. Bu yılki etkinlikler ise 21-29 Kasım 2020 tarihlerinde “Görünmez Atık” isimli tema ile ülkemizde de düzenlenmektedir.

Peki bu etkinliklerle neler amaçlanmaktadır? Bunlar aşağıda sıralanmıştır:

  • Atık azaltımı, ürünün yeniden kullanımı ve geri dönüşüm stratejileri hakkında farkındalık yaratmak,
  • İlgili Avrupa Birliği ve Üye Devlet politikaları hakkında farkındalık yaratmak,
  • Katılımcılar tarafından gerçekleştirilen çalışmaları vurgulamak,
  • Avrupa vatandaşlarını dört temel eylem temasına konsantre olmaya teşvik etmek ve harekete geçirmek,
  • Paydaşlara hedeflenen iletişim araçları ve eğitimi sağlayarak onların kapasitelerini güçlendirmek.

Bu hedefler her ne kadar Avrupa ile kısıtlı gibi gözükse de, farklı ülkeler için de geçerlidir ve yaygınlığı arttırılmaktadır. Belirlenen hedefleri gerçekleştirebilmek için katılımcıların izlediği bir yol vardır ve bu atık hiyerarşisi olarak bilinir.

Birçok kaynakta 6 adımda gösterilen unsurlar, Avrupa Atık Azaltımı Haftası’nda kısaca 4 adım ile bahsedilmektedir: Azaltım – Tekrar Kullanım – Geri Dönüşüm – Temizlik

Azaltmak için, bir ürünü satın almadan önce ona gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını kendinize sorabilirsiniz. Belki de bir arkadaşınızdan o ürünü ödünç alabilirsiniz. Kullanmayacağınız bir ürününüz varsa onun kullanma amacını değiştirebilirsiniz.  Hatta evdeki kırık veya bozuk eşyalarınızı onarmayı deneyebilirsiniz.

Yeniden kullanmak için, hayatınızın her alanında, mümkünse, tek kullanımlık ürünleri yeniden kullanılabilir ürünlerle değiştirebilirsiniz. Bu sadece plastik için değil, tüm diğer tek kullanımlık ürünler için geçerlidir. İş yerinizde, okulda ve evde çevrenizdeki kişilerle birlikte yeniden kullanmaya özen gösterebilirsiniz.

Geri dönüşüm için, ürettiğiniz atıkları geri dönüşüm kutularına özenle bırakabilirsiniz. Aslında, azaltım ve yeniden kullanıma ne kadar dikkat ederseniz o kadar az geri dönüşüme ihtiyacınız olur. Yani ilk iki adımı gerçekleştirebilmek çok önemlidir.

Ve temizlik için, en basit ifadeyledoğayı kirletmemek gerekir. Ne yazık ki çöpler hala insan eliyle yaşam alanlarına bırakılıyor. Bu konuda, biz insanların daha çok farkındalık kazanmaya ihtiyacı var. Çevre temizliği ile ilgili eğitimlerin yapılması, bu eğitimlere katılımcıların teşvik edilmesi gerekir.

Başlıca özelliklerini ele almaya çalıştığım Avrupa Atık Azaltım Haftası hakkında yapılan çalışmalara herkes katkı sunabilir ve etkinliklerde gönüllü olabilir. Sizler de daha az atık üretmek istiyorsanız ve çevre temizliği hakkında bilinçlendirme çalışmalarına katılmak istiyorsanız, gönüllü olabilirsiniz.

Daha temiz bir dünyada yaşamımızı sürdürebilmek dileğiyle!

KAYNAKÇA

Atık Yönetimi Yönetmeliği ve Atık Sınıflandırma – https://slideplayer.biz.tr/slide/8633553/

EWWR: European Week for Waste Reduction – https://ewwr.eu/project/

Gülçin Abacı

Sosyal İklim Derneği Gönüllüsü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir