5 ARALIK DÜNYA GÖNÜLLÜLER GÜNÜ
Blog Yazısı
Gönüllü ve gönüllülük kavramı hakkında neler biliyoruz? Gönüllü dediğimizde aklımıza ne geliyor? Sizce gönüllülük nedir? Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1985 yılından beri 5 Aralık tarihinde Dünya Gönüllüler Günü kutlanıyor. Bu günün kutlanmasının sebebi gönüllülüğün öneminin anlaşılması ve gönüllülük kavramının daha geniş kitlelere yayılmasıdır. Gönüllülük tanım olarak bireyin herhangi bir finansal kazanç gözetmeksizin özgür iradesi ile üçüncü kişilere herhangi bir yarar sağlamak amacıyla yapılan eylemlerdir. Gönüllülük, üçüncü kişilere yarar sağladığı kadar gönüllü bireylere de yararlar sağlamaktadır. Gönüllülük, bireylerin iletişim becerilerinin gelişmesine yardımcı olurken liderlik ve yardımseverlik özelliklerini de geliştirmektedir.
Günümüzde hızla gelişen ve değişen iletişim araçları ile birlikte daha çok kabuğuna çekilen ve ‘’kendi çıkarını düşünen – bencil’’ bireylerin yer aldığı dünyamızda gönüllülük üzerine yapabileceğimiz en ufak bir adım gelecekte çok büyük olumlamalar ile bize dönecektir. 2020 yılında sık sık yaşadığımız depremler, seller ve heyelanlar gibi doğal afetlerde arama kurtarma ekipleri içerisinde gönüllü olarak bir kişinin bulunması veya o ekip içerisinde topluma dair yararlı olabilecek en ufak bir şeyde yer alması bile gönüllülük kavramının ne kadar gerekli olduğunu bizlere gösteriyor. Şu anda genellikle gönüllülük kavramı sivil toplum kuruluşları veya örgütlenmelerinde sık sık dile getirilse de hem toplum hem de devlet açısından kavram olarak büyük bir önem arz etmektedir.
Yaşadığımız bu zor günlerde gönüllülüğün en ufak bir durumda dahi gerçekleşebileceğini anlamamız gerekir. Çevremizdeki yardıma muhtaç bireylerin ihtiyaçlarını giderebilmek, bir kişinin elinden tutabilmek ve ona gönüllülük bağıyla bağlanabilmek aslında en önemli hazine. Pandemi sürecinde özellikle gözlemlediğimiz yaşlıdan gence, çocuktan yetişkine her bireyin birbirine karşı sorumlulukları olduğunu ve bu sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini daha da iyi anladık. Gönüllülük de aslında bir sorumluluğumuz. Hem çevremize hem de bireylere karşı. Eğer bu anlayışta yaşarsak ve sadece kendimizi düşünerek hareket etmezsek aslında gönüllüğün ilk adımını atmış oluyoruz.
Gönüllülüğün ve yardımseverliğin en iyi aşılandığı yaşlar aslında çocukluk yıllarına denk geliyor. Çocuklarımızın veya kardeşlerimizin başını okşasak ve onlara ne ihtiyaçları olduğunu sorsak, okuma yazmalarına yardım etsek, onlarla bir fidan diksek aslında geleceğe dair umutlarımız da bu adımlarla birlikte yeşerecek. Veya engelli vatandaşlarımıza yardım etsek ve problemler ile karşılaştıklarında çözüm önerilerine ortak olsak… Başka birçok alanda gönüllü olunacak ne kadar çok konu olduğunu ve daha fazla ne yapabileceğimizi anlayabilsek… 5 Aralık bu anlamda bize farkındalık katan çok önemli bir gün. Gönüllülük kavramının toplum içerisindeki bir zincir olduğunu fark edersek bu zincirin tüm halkalarının da birer gönüllü olmasına vesile olmuş oluruz. Toplam 123 ülkede kutlanan bu gün bizlere örnek olsun ve bu günü daha nice yıllarda kutlayalım ki gelecekte de önemini korusun. Unutmayalım ki, gönüllülük bizleri özgür kılar, anlamlı bireyler haline getirir ve sorumluluklarımızın farkına varmamızı sağlar. Eğer hepimiz gönüllüğün önemini bir gün anlarsak ve çevremize bunu aşılarsak seneler içerisinde gönüllülük kavramının gelişimini ve diğer nesillere aktarımını göreceğiz. Umuyorum ki, nice gönüllüler günümüz olur. Hepimizin 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü Kutlu Olsun!
YARARLANILAN KAYNAKLAR
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı. Neden Dünya Gönüllüler Gününü Kutluyoruz? https://tegv.org/
Çakı, Fahri. ‘’Türk Sosyolojisinde Yeni Bir Alan: Gönüllülük Araştırmaları’’. Sosyoloji Dergisi. 3/29 (2014): 185-202.
Yazan:
Saliha Sude AK
Sosyal İklim Derneği Gönüllüsü