Çocuklar İçin Girişimcilik
Girişimciler; risk alan ve iş kuran, dinamik ve günceli takip eden, üretim faktörlerini bir araya getiren ve projeler gerçekleştiren kişilerdir. Tüm bunları yaparken hem tüketiciler için değer sağlarken aynı zamanda istihdam da sağlamış olurlar. Girişimcilerin risk alan kişiler olduğunu söylemiştik. Günümüzün rekabet koşullarını göz önüne getirdiğimizde bir girişimcinin başarılı olmasındaki en önemli iki unsurun farkındalık ve yaratıcılık olduğunu da biliyoruz. Peki yaratıcılık söz konusu olduğunda sınır tanımayan ve geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklara girişimciliği anlatırsak ne olur kim bilir?
Geçtiğimiz ay Sosyal İklim Derneği ve Türkiye Girişimcilik Vakfı Fellowları Furkan Öztürk, Gaye Tuğrulöz ve Serkut Haşimoğlu; “Girişimcilik”, “Sosyal Girişim” gibi kavramların ve başarılı bir girişimci olmanın yollarının anlatıldığı “Çocuklar İçin Girişimcilik Atölyesi”ni gerçekleştirdi. Süreç Zoom üzerinden, 27 Mayıs’ta Sosyal İklim Çocuk Yürütme Kurulu ve 27 Haziran’da 8-14 yaş grubuna dışarıya açık etkinlik olarak gerçekleştirildi. Verilen girişimcilik eğitiminden sonra yapılan atölyede katılımcı çocukların çevrelerinde gördükleri bir problemi nasıl çözüme ulaştıracakları ve bu çözüm için nelere ihtiyaç duyduklarını öğrendikleri kavramlar ile açıkladılar.
Çocuklar İçin Girişimcilik Atölyesi’nin amacı, girişimcilik çerçevesinde çocukların çevrelerindeki sorunlar hakkında farkındalıklarını artırmak ve bu sorunları çözebilecekleri konusunda kendilerine inanmalarını sağlamaktı. Atölyede çocuklara girişimcilik sürecinde gerekli olan yetkinliklerden, takım olmanın ve yatırım almanın öneminden, aynı zamanda başarısız olmanın girişimcilik sürecinin bir parçası olduğundan bahsedildi.
GİRVAK’ın 2020 Fellowları’ndan olan Furkan Öztürk, Gaye Tuğrulöz ve Serkut Haşimoğlu çocuklarla gerçekleştirdikleri bu çalışmanın; özellikle eğitim içeriğinden sonraki atölye sürecinde, çocukların yetişkinlerin farkında olmadığı sorunlara değinmeleri, buldukların çözümlerin ilginç olması sebebiyle çok şaşırtıcı bulduklarını, atölyeden ayrılırken aldıkları heyecanlı geri bildirimlerin ve kameralarının açık olmasının onları mutlu ettiğini belirttiler.
Doğayı merkeze alarak gençler arası diyalog kültürünü geliştirmek, gençlerin sosyal hayata ve sivil topluma aktif şekilde katılımını sağlamak üzere kurulan, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, iklim krizi, çocuk hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve gençlik hakları konularında çalışan Sosyal İklim Derneği ve çocuk katılımını aktif şekilde gerçekleştiren Sosyal İklim Çocuk Yürütme Kurulu’nun çalışmalarını ve atölyeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için derneğin web sitesini ve sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: https://sosyaliklim.org/cocuk-katiliminda-sosyal-iklim-ekolu/